ЛИЦЕТО НА ВАШИЯ БИЗНЕС
КРИЕЙТИВ И ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
Криейтив е вълнуващо приключение за онези, които го създават и важен фактор за представянето и развитието на всеки бизнес. Като процес криейтивът преминава през различни етапи, основните от които са създаването на концепция, копирайтинг и графичен дизайн. Добрият криейтив „общува“ свободно, на един език, с целевата аудитория на бизнеса, клиенти и партньори. Той не е самоцел, а поскоро визуална екстраполация на ясни бизнес цели.

Със следващите страници ще се опитаме да „разкажем“ етапите, през които маркетолози, копирайтъри и дизайнери в колаборация преминават, за да стигнат до работещ проект – ДОБРИЯТ ДИЗАЙН. И също, ще се опитаме да предадем вълнението, което носи този иначе творчески процес.
Процесът КРИЕЙТИВ
СТЪПКА 1
ИЗУЧАВАНЕ НА ЗАДАНИЕТО НА КЛИЕНТА
задаваме много въпроси
СТЪПКА 2
ПРОУЧВАНЕ, ПРОУЧВАНЕ И ОЩЕ ПРОУЧВАНЕ
опознаваме задълбочено клиента, анализираме средата, конкурентите, тенденциите, определяме целите и целевата аудитория
СТЪПКА 3
ЗАРАЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯТА
арена, на която от сблъсъка на идеи „се ражда“ линията на концепцията, т.нар “brainstorming”
СТЪПКА 4
СКИЦИРАНЕ НА ИДЕИТЕ
на този етап „се заиграваме“ с думите и графиката
СТЪПКА 5
ИЗГРАЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯТА Обикновено предоставяме на клиента няколко варианта
СТЪПКА 6
ПОДОБРЕНИЯ в активен диалог с клиента „изчистваме“ в детайл концепцията
СТЪПКА 7
ИЗДАВАНЕ НА ГОТОВА ВИЗИЯ
Готови сме да издадем визия, създадена за целевата група на клиента, която ясно предава посланието му – кой е брандът, с какво е различен и какво цели
В НАЧАЛОТО Е
КОРПОРАТИВНАТА ИДЕНТИЧНОСТ...
Основата на корпоративната идентичност е логото на компанията, с което задаваме стилистиката, цветовата гама, посланието към външния и вътрешен корпоративен свят. В процеса на създаване на ЛОГО определяме посоката, в която ще вървим при изграждането на консистентна корпоративна идентичност, защото визуалната "сплотеност" на различните форми и канали работи за разпознаваемостта на корпоративния ни почерк.

Добре изградената корпоративна идентичност не допуска колебания за различните формати – офис/събитиен бранд, ко-бранд, информационни/рекламни материали, корпоративни подаръци и т.н. Тя обаче не трябва да създава „капсула“ за бранда, а напротив да му даде нужната гъвкавост в определени граници, която да гарантира РАЗПОЗНАВАЕМОСТ на бранда в различните формати и ситуации.

За да илюстрираме по-ясно горното, ще Ви разкажем историята как създадохме корпоративна идентичност за нов проект на наш клиент - Synergy Tower.
Предисторията
Мултифункционална офис сграда в София Тех Парк от следващо поколение, съобразена с най-новите тенденции в технологично и архитектурно отношение.

SYNERGY TOWER.
Стъпките, които следвахме
проучване и анализ
генериране на идеи
концептуално развитие на идеите
оценка за релевантност на идеите
графичен дизайн
усъвършенстване
Какво съдадохме
логотип
корпоративна идентичност
правила за ползване на бранда
офисни материали
представителни пакети
корпоративна презентация
уебсайт
ЛОГОТИПЪТ
Основната ни задача беше чрез логото да пресъздадем идеята за СИНЕРГИЯ.

Разгледахме синергията като пресечна точка на различни измерения. Това ни препрати към изометричния грид - основа за пресъздаване на триизмерни обекти в две измерения. Диагоналите кореспондираха с идеята за устрем и прогрес, заложени от иновативната архитектура на сградата, а центърът на изометричната решетка зададе формата и стилистиката на два S символа /препратка към двете части на сградата/, които преплетохме.
ПАЛИТРАТА
ОСНОВНИЯТ ЦВЯТ В древен Египет синьото е бил цветът на боговете и истината. Избрахме го за цвят на Synergy Tower заради многоликата му семантика — студен, но забележим, дистанциращ, но и успокояващ.

Синият цвят носи УВЕРЕНОСТ и гради ДОВЕРИЕ.
ВТОРОСТЕПЕННИТЕ ЦВЕТОВЕ Изхождайки от основния цвят потърсихме второстепенните за повече дълбочина и отчетливост. Избрахме два нюанса сиво и класическото черно, за да дадем акцент върху корпоративната линия.
ИЗОМЕТРИЧНИЯТ ГРИД Третият елемент от палитрата на цветовата идентичност на Synergy Tower e изометричният грид, който дава пълнота на визуалната композиция и стана основа на графичната стилистика на бранда.
ТИПОГРАФИЯТА
ЗАПАЗЕН ЗНАК Избрахме сансерифен шрифт на съвременен автор, вдъхновен от епохата на модернизма.
КОМУНИКАЦИЯ Squad e шрифт с леко издължени пропорции, но ясен и четлив силует. Хармоничен баланс между традиционните шрифтове и съвременната простота. За комуникационните материали на Synergy Tower избрахме две дебелини:
SQUAD HEAVY SQUAD LIGHT
ПРАВИЛА НА БРАНДА
Изометричният подход в създаването на логотипа прави имплементирането на логото в различна среда и материали корелативно. Геометрията на логотипа позволява да се използва част от логото, без да се губи разпознаваемостта. Самият грид задава формата на множество геометрични фигури, които елегантно се вписват във визуалната комуникация на бранда, без да нарушават стилистиката.
КОРПОРАТИВНИ МАТЕРИАЛИ
ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ПАКЕТИ
В представителните пакети отново ни водеше синергията. Съчетахме инфорчмационно-рекламната книжка за проекта със стилни технологични бранд носители и практични бизнес материали. В един от комплектите допълнихме сладък комплимент. Всичко това в специално проектирана от нас опаковка така че да подчертаем модерната, изчистена линия на проекта и бранда като цяло
КОРПОРАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ
Корпоративната презентация е основен представителен материал за проекта, предназначена предимно за мениджъри и собственици на различни корпорации.

Отново използвахме идеята за синергията — ясно поднесена информация, прецизиран обем на текста, стилна и изчистена визуална линия, достатъчно въздух между елементите с препратка към комфорта на иновативната архитектура на проекта.
УЕБСАЙТЪТ
Създадохме имиджов сайт в линията на зададената корпоративна идентичност
изчистен дизайн
интуитивна навигация
елегантен ефирен ефект на зареждане на информацията
интерактивен макет на сградата с актуална информация за заети и свободни площи
БРАНДИРАНЕ НА ОФИСНИ
И РАБОТНИ ПРОСТРАНСТВА
Офисът — мястото, където служителите Ви прекарват голямата част от будните си часове и където посрещате клиенти и партньори.

Има ли по-добър носител за бранда на Вашия бизнес?

Брандирането на офиса е естественото продължение на изградената корпоративна идентичност и крачката, която я надгражда, трансформирайки я в КОРПОРАТИВНА КУЛТУРА.

Към днешна дата все по-малко мениджъри трябва да бъдат убеждавани в ползите от брандиране на офис пространствата. Остава обаче въпросът КАК ДА БРАНДИРАМЕ.

Нашият отговор е: БРАНДИРАЙТЕ ИНТЕЛИГЕНТНО!

Тук ще споделим своя опит и подход.
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ
с бранда се стремим да ОБЛАГОРОДИМ средата
ДОБРИЯТ БРАНД не предполага множество големи лога и натрапчиво повтаряне на ценности и послания
подбираме ПОДХОДЯЩАТА ЦВЕТОВА ГАМА, съобразена с корпоративната идентичност
ГРАФИКАТА и ВИЗИИТЕ трябва да разказват ЕДНА ИСТОРИЯ, елементите на която взаимно се надграждат, за да отправят ясното послание към служителите и външните посетители
ЦЕЛИТЕ, КОИТО СИ ПОСТАВЯМЕ
ЕФЕКТЪТ ВЪРХУ СЛУЖИТЕЛИТЕ

ДОБРИЯТ БРАНД на работното място развива чувство за принадлежност и лоялност, съпричастност към ценностите на компанията и корпоративна култура

Това прави склонни самите служители да станат бранд носители и тогава идва Вашият следващ ход – да им предоставите различни материали с бранда на компанията.

Ползвайте този канал за изграждане на доверие към Вашата компания.
ЕФЕКТЪТ ВЪРХУ ПОСЕТИТЕЛИТЕ
Офисът е първият физически досег на клиентите и партньорите Ви с Вашия бизнес.

Допълнете усмивката на рецепциониската с елегантен брандинг с ясно послание, за да спечелите на своя страна първото впечатление на посетителя и така да създадете добра основа за преговори и взаимоотношения.

Брандингът в офиса подпомага онова, което Вие ще разкажете за своя бизнес и им подсказва онова, за което няма да Ви остане време да говорите.
СЪЗДАДЕНО ОТ НАС
за Фесто Производство ЕООД. Дружеството е част от немския концерн Festo. В България се произвеждат компоненти за автоматизация. Инвестициите в иновативни решения, нови производствени технологии и машини са основа на фирмената култура на клиента ни.
СТЪПКИТЕ, КОИТО СЛЕДВАХМЕ
проучихме бранда - корпоративната идентичност, послания, цели, ценности и принципи на Концерна
анализирахме средата - архитектура, хора, нагласи
генерирахме идеи за графиката, оформлението, материалите и типа носител, който бихме ползвали и така зададохме вида и стилистиката на брандинга
Тази стъпка беше важна, тъй като брандирането на различни зали и пространства се случваше постъпателно, а не едновременно и трябваше да сме сигурни, че ще можем да създаваме отделните елементи в консистентност с всеки предстоящ проект.
концепцията за всеки отделен проект следваше зададената стилистика, но се изграждаше за всяка конкретна локация, съобразно предназначението на помещението и профила на хората, които го използват
РЕЗУЛТАТЪТ
Бранд на фоайето
изработихме визия с внушение за НЕПРЕХОДНОСТ, ДВИЖЕНИЕ, УСТОЙЧИВОСТ и БАЛАНС
изпълнихме проекта с материали, които съчетават ЧИСТОТА и ТЕХНОЛОГИЧЕН ИЗГЛЕД
АКЦЕНТЪТ във визията произведохме на два слоя, прецизно вплетени един в друг и така постигнахме визуална дълбочина
с LED светлина подчертахме линиите и логото на компанията
Зали за срещи с посетители
акцентът поставихме на вдъхновените от природата иновации
в някои от залите съчетахме стенен тапет с обемни елементи
в други заложихме на пътешествието в бионичния свят на компанията посредством пана, организирани в триптих
Зали за вътрешни срещи
акцентът поставихме на инженерния процес и продуктите на компанията
за залите с по-малка квадратура заложихме на светлите тонове и идеята за движение и перспектива
Зала за обучения
Тук изписахме ценностите на компанията с обемни букви, като самите букви направихме в цвета на стената /бяло/, а оцветихме дискретно дълбочината им. Така те привличат погледа, но не са натрапчиви, за да не разсейват аудиторията от темата на обучението.
СЪБИТИЕН БРАНД
Събитията, организирани от Вашата компания, са още една възможност за непосредствен досег на клиенти и партньори до корпоративния Ви бранд.

Брандирането на събитие стартира с формулирането на темата на събитието, дизайнът и текстовата стилистка на поканата. Заедно с това бихте могли да надграждате със специален уеб сайт за събитието, електронна регистрационна форма, мейл маркетинг и постове в социалните Ви канали. Всички тези инструменти ще допринесат за ангажираност към Вашето събитие от страна на целевата аудитория. Но истинската магия на пътешествието в света на Вашето събитие ще се случи с брандирането на самото място.

Тук споделяме с Вас нашите принципи и стъпките, които следваме, за да превърнем избраната локация в локация на ВАШЕТО СЪБИТИЕ.
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ
създаваме уникален почерк на всяко събитие
изрисуваме обща картина от отделни елементи, детайли, визии и послания
имплементираме брандинга в архитектурата и интериора на локацията , без да нанасяме щети
„Дяволът е в детайлите“ — в стайлинга на хостесите, усмивките им и комплиментите към гостите. За повече персонално отношение.
Целта ни е постигната — гостите ще отличат и запомнят ВАШЕТО събитие.
БРАНД НОСИТЕЛИ
Изборът на бранд носител е отделен процес, който стартира с концептуалното изчистване на дадено събитие или кампания. Основната му задача е да ОСТАВИ СЛЕДА, да връща отново и отново човека, на когото сме го дали, към НАШЕТО ПОСЛАНИЕ. КРЕАТИВНОСТТА е основното качество, което ни помага да създадем оригинални бранд носители , които наистина да бъдат огледало на всичко вложено в една концепция. Тук ще Ви покажем някои наши проекти, за да илюстрираме индивидуалния си подход към всяка конкретна тема.
Съветваме Ви да не търсите своя бранд носител сред показаните примери, тъй като всички те са създадени от нас по конкретни поводи.
ВАШИЯТ БРАНД НОСИТЕЛ можем да създадем за ВАС, съобразно ВАШЕТО ПОСЛАНИЕ, ВАШИТЕ ЦЕЛЕВИ НУЖДИ, ПОВОД и ЦЕЛЕВА ГРУПА.
Материали на мястото на продажбите
ПОСТАВКА ЛЕГРАНД
предназначена за шоурум
елегантен вид, релевантен към линията продукти "умен"дом
продуктите са изложени в умалена среда на действителното си приложение
ТЕРАФЛУ
предназначение: за аптеки и BTL в търговски центрове
послание: Мощна формуа, Разбива 8 симптома
материалите са изработени във форма на силомер - рафтовете за различните видове продукт са разположени по скалата на силомера от най-лекия към най-мощния продукт
двободностоящ дисплей
касов дисплей
guerilla брандинг на стълби
ВОЛТАРЕН
серия POSM за аптеки
акцент: дълготрайното действие на продукта след нанасяне
в някои от материалите е вложен исински часовник с дизайна на логотипа от ключовата визия на продукта
серията включва: свободностоящ дисплей, касов дисплей, eye catcher, лама, органайзер за фармацевта / от едната страна е носител на визията и продукта, а от другата страна има отделения за вещи, които да са под ръка на фармацевта/ и др.
AQUAFRESH, SENSODYNE, PARODONTAX
комбиниран POSM за продукти, свързани с оралната хигиена
изработени три варианта
компактни, но стабилни конструкции
при всички варианти е проектирана прегледна подредба на продуктите с цел клиентите да се ориентират бързо и да достъпват лесно и удобно продукта, който ги интересува.
ИНСТАЛАЦИИ ЗА BTL
Пародонтакс
BTL кампания за популяризиране на четирите проблема, които могат да са признак за пародонтоза.

Часовникова инсталация.

Начин на действие: когато стрелката премине през някой от проблемите издава специфичен звук, който фокусира вниманието на хората в близост до инсталацията.

Специално отделение за мостри.
Терафлу
BTL кампания за популяризиране на 8те грипни симптома, върху които влияе продуктът.

Два типа локация: търговски центрове и зимни курорти.

Предизвикателството: Колко симптома можеш да откриеш?

Guerilla инсталация: димяща чаша.

Комплимент: комплект от две поставки за чаша.
Джуниър ангин
BTL кампания за популяризиране на близалки за гърло с вкус на ягода.

Целева група: семейства с деца.

Локации: паркове и градинки.

Предизвикателството: Завърти и спечели награда.

Наградите: гривничка, магнитче, близалка.

Онлайн игра: специално разработено приложение.
ИНФОРМАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ
Обемна въртяща се картонена игра
Създадена за вътрешни циклични срещи.

Комуникира новите послания на три основни продукта от портфолиото на клиента.

Стандартни продуктови визии, поднесени в нестандартен формат, за да бъдат запазени, разгледани и ... запомнени.
Ветрило Фенистил
Лятна BTL кампания.

Локации: морски курорти, летни кина, паркове.

Информационна листовка, изработена като ветрило - препратка към охлаждащия ефект на продукта, практично приложение, подходящо за летните дни, в които тече кампанията и повод да бъде запазено.
Химикал Волтарен
Информацията за продукта е във вид на листовка за потребителя.

Комплектована с химикалка във формата на тубичка Волтарен.

Опаковка: имитация на реалния продукт.
КОРПОРАТИВНИ ПОДАРЪЦИ
Корпоративният подарък трябва преди всичко да носи отношение към човека, за когото е предназначен. Затова внимателно съчетаваме нашето послание с комплимент към реципиента.

Добре помислената ОПАКОВКА привлича вниманието преди да бъде отворен подаръкът и носи усещане за уважение.

Дори в традиционен материал, като например тефтер, можем да добавим щрих, с който да покажем ПЕРСОНАЛНО ОТНОШЕНИЕ.
НЕОЧАКВАНАТА АСОЦИАЦИЯ с посланието на събитието или със служебните задължения на служителите със сигурност оставя отпечатък в мислите на адресата.
ДОБРИЯТ ДИЗАЙН ГОВОРИ ЕЗИКА
НА ЦЕЛЕВАТА ГРУПА
Добре дефинираната целева група ни дава възможност да построим посланието така, че да бъде РАБОТЕЩО, както и да изберем правилната посока на графичния рисунък и композиция на визията.
ДОБРИЯТ КРИЕЙТИВ никога не е самоцел. Винаги има ясна цел и послание.

Готови ли сте да споделите ВАШИТЕ ЦЕЛИ с нас?

Ние сме готови да Ви съдействаме.