КАК ДА РЕАЛИЗИРАМЕ УСПЕШНИ
КОМУНИКАЦИОННИ ПРОЕКТИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

4 ПРИМЕРА ОТ НАШАТА ПРАКТИКА
Време е за ПРОМЯНА. За анализ и прагматични действия. За преосмисляна на бизнеса. И за нова комуникация, особено ДИГИТАЛНА.

Извънредното положение, предизвикано от COVID-19, промени изцяло бизнес средата в цял свят. Първоначалната масова реакция на компаниите беше да се отдръпнат и да изчакат отминаването на кризата на „икономичен режим“, без да рискуват рекламен бюджет. Последва рязък спад в оборотите. Някои от компаниите бързо осъзнаха, че всъщност никой не може да предвиди кога ще отмине кризата и какви ще бъдат трайните последствия от нея, затова бързо изоставиха изчаквателната позиция.

Част от тези решителни и гъвкави компании са наши клиенти. И ние ще Ви споделим какви стъпки предприехме, за да реализираме с тях успешни проекти по време на кризата, като Ви представим 4 РЕАЛНИ ПРИМЕРА от практиката ни през изминалите седмици, различни по канали и техники дигитални проекти - различни като клиентите ни. И сега ги споделяме с желанието да бъдем полезни.

ДА ОТКРИЕМ
ПРАВИЛНИЯ ПОДХОД

Няма универсално решение, приложимо за всички брандове. Първото, с което се захванахме, е да установим какви промени са наложителни в новата ситуация, за да изградим правилния подход.

Този процес премина през три основни стъпки:
ПРОСЛЕДИХМЕ
и анализирахме нововъзникналите трендове
ОСМИСЛИХМЕ
кое е приложимо и кое не от досегашната комуникационна стратегия за всеки бранд
ОТКРИХМЕ
новите възможности за комуникация за всеки един от клиентите ни в сегашната ситуация

ВЪЗНИКНАЛИ ТРЕНДОВЕ

Несъмнено, още в началото на кризата забелязахме промяна в поведението на потребителите. Сега ще разгледаме най-ключовите аспекти от нея
Спад в
ПОСЕЩЕНИЕТО
на физическите обекти
Спад в
ОНЛАЙН ТРАФИКА и КОНВЕРСИИТЕ при корпоративните сайтове
По-голямо
ИНТЕРНЕТ
потребление
Ръст
в потреблението на НОВИНИ
ТРЕНД

СПАД В ПОСЕЩЕНИЕТО
НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ

Извънредното положение в страната доведе до затварянето на много φизически обекти или до значителното ограничаване на достъпа до тях.

Хората си останаха вкъщи и голяма част от тях инвестираха времето си в хобита, научаване на нови неща, обучения онлайн*.
Ръст в търсенията в Google на онлайн курсове (в червено) и онлайн уроци (в оранжево) за периода 06.01 - 06.04.**
*SimilarWeb, Top sites ranking for all categories in Bulgaria.
**trends.google.com/trends/?geo=BG
Уроци
Курсове
Нашият отговор

ОНЛАЙН MASTERCLASS
ПОРЕДИЦА НА SAMSUNG

Планирани по предварително избрани актуални теми, водениот посланици на бранда, които използват и позициониратпродукти от екoсистемата на клиента ни, като същевременно аудиторията получава конкретни знания и различни умения.

Вече има два реализирани Masterclass курса и предстоят още интригуващи теми.
ПРОФЕСИЯ ВЛОГЪР
Професия влогър само с мобилен телефон- воден от Александра и Даниел Петканови
КРЕАТИВНА ФОТОГРАФИЯ
Професия влогър само с мобилен телефон- воден от Александра и Даниел Петканови
ТРЕНД

СПАД В ОНЛАЙН ТРАФИКА И КОНВЕРСИИТЕ
ПРИ КОРПОРАТИВНИТЕ САЙТОВЕ

Т.е. по-малко хора се интересуват от определени индустрии, брандове и техните продукти и услуги

И макар повечето бизнеси, включително и e-commerce според SimilarWeb, да отбелязват спад в трафика към техните сайтове, то други бележат ръст - медиите и бизнесите, предлагащи хранителни стоки

Без значение от индустрията, обаче, този тренд изисква преосмисляне както на продуктите и услугите, които предлагаме, така и на съдържанието и форматите на тяхната комуникация.

Нашият отговор

КАК ПРИСПОСОБИХМЕ
ОНЛАЙН МАГАЗИН
ЗА ПРЕЖИВЯВАНИЯ
КЪМ НОВАТА СИТУАЦИЯ

Нашият клиент Gift Come True е онлайн магазин за преживявания – дегустации и вечери, бънджи скокове и полети, почивки в страната, персонализирани подаръци, курсове и уроци...все неприложими днес оферти.

Работихме в няколко посоки и ПРОМЕНИХМЕ:
  • ОФЕРТИТЕ
  • РЕКЛАМНАТА СТРАТЕГИЯ, ВИЗИИ И ПОСЛАНИЯ
  • БЮДЖЕТИ И ТАРГЕТИРАНЕ

Адаптирахме предлаганите оферти според ситуацията

Дегустациите и вечерите предлагаме вече с ДОСТАВКИ ВКЪЩИ, предложихме НОВИ ОФЕРТИ – доставки на ексклузивни пакети шоколади, бира, вино. Удължихме валидността на всички ваучери с цели 3 месеца.

А всичко това отвори врата за дигитална реклама с цел КОНВЕРСИИ. Сайтът не спря да продава

Променихме рекламната стратегия

РЕДУЦИРАХМЕ рекламния бюджет за планираните кампании и стеснихме и преструктурирахме аудиториите си. Рекламите с по-тесни аудитории получиха около 3 пъти по-висок ROAS (възвръщаемост на похарчената сума за реклама).

ФОКУСИРАХМЕ СЕ предимно върху продуктите, при които търсенето беше по-високо.

Дизайнерите ни създадоха НОВИ РЕКЛАМНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ, съобразени със сегашния момент.

Копирайтърите ни написаха актуални към настоящата ситуация ПОСЛАНИЯ.
„Веднага отчетохме необходимостта от съдържание, което да покаже чисто човешката страна на бранда Gift Come True. Затова подготвихме блог пост, който да няма директна връзка с продажбите, а да отговори на въпроса: “Какво ще правя вкъщи толкова дълго!?”. Събрахме идеи и написахме текст, който да „тушира” тревогите на хората.“
ЙОАННА АНТОВА
Copywriter
Broks Vision
ТРЕНД

ПО-ГОЛЯМО
ИНТЕРНЕТ
ПОТРЕБЛЕНИЕ

На първия ден от извънредното положение, 13 март, „А1“ отчита средно с около 25-30% ръст на трафика през фиксиран интернет, спрямо седмица по-рано*.

Мащабната и многолика аудитория би могла да се ангажира с дигиталното съдържание на компаниите, стига то да ѝ носи добавена стойност в конкретния момент.
Нашият отговор

АКТИВНО ПРИСЪСТВИЕ
В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

  • РАЗЛИЧНИ КОМПАНИИ
  • РАЗЛИЧНИ БРАНДОВЕ
  • РАЗЛИЧНИ ТЕХНИКИ И ПОСЛАНИЯ
GlaxoSmithKline
Директната реклама на продуктите отстъпи място на послания, които да позиционират компанията като отговорна на пазара.
„Подкрепихме отговорното отношение на клиента си Glaxo Smith Kline към възникналата сериозна ситуация, като изготвихме позитивна комуникационна кампания в социалните мрежи.

Адаптирахме я за всеки бранд на GSK в България. Но не само - щастливи сме, че тя се хареса и от други пазари и я локализирахме и за тях.“
ЯСЕН ЦЕНКОВ
Senior Digital Account Manager
Broks Vision
Legrand
Фокусирахме се върху комфорта, от който се нуждаят хората докато са у дома, и представихме интелигентните решения на компанията.
нео-ангин®
За работещите хора в активна възраст адаптирахме към сегашните условия теми, свързани със съвети за продуктивност, концентрация и комуникация с колеги и клиенти, както и здравословен начин на живот.
ТРЕНД

РЪСТ В
ПОТРЕБЛЕНИЕТО

Според Нетинфо, една от най-големите дигитални медийни компании в България, към края на март 2020 средният ръст в трафика на медийните сайтове е 62%
Нашият отговор

МЕДИЕН ПРОЕКТ
ЗА НОВ ПРОДУКТ
С VIRAL EFFECT

През февруари клиентът ни Samsung Electronics представи нов продукт на световния и българския пазар, който изцяло променя облика на цяла една продуктова категория, а именно смартфоните със сгъваем екран. Като свръхмодерен продукт, той е насочен главно към жените с висок стандарт на живот и особено пристрастие към лукса.

Нашата задача беше да генерираме първа вълна интерес и търсене.
„За лица на модела и посланици на бранда избрахме най-известните български дами – звезди от модния подиум, телевизионния екран, инфлуенсъри с огромен брой последователи от таргет групата на този иновативен смартфон. Така „покрихме“ женска аудитория с различен профил и интереси, което е от ключово значение във фазата, в която се работи за разпознаваемост. И не след дълго, други звездни лица бяха „повлияни“ от нашите инфлуенсъри и напълно органично станаха наши посланици, закупувайки новия Galaxy Z Flip.

Подбрахме точните медийни партньори, изпратихме съобщение до медиите и новината бе отразена в едни от най-четените лайфстайл и женски сайтове

В рамките на 6 седмици, покриващи периода преди и след началото на извънредното положение, с оптимален за целта на проекта микс от съдържание, канали и формати реализирахме впечатляващи резултати
РАЛИЦА ЗАХАРИЕВА
PR & Digital Director
Broks Vision
ВИКТОРИЯ ЦАРЕВА
Marketing Communications Director
КАК БИЗНЕСЪТ ПРОМЕНЯ
КОМУНИКАЦИЯТА СИ ПО ВРЕМЕ НА COVID-19

КАКВО ДА ПРОМЕНИМ ОЩЕ СЕГА

Промяната в поведението на потребителите изисква незабавна промяна в стратегиите и на компаниите.
Фокусът НЕ е върху продажбата
Продажбите винаги са били нашият фокус, но не и сега. Сега държим отворен диалога с потребителите по темите, които ги вълнуват. Трябва да бъдем честни – това не е време, в което ще можем да реализираме значими обороти (освен ако не сме в някоя от индустриите изключения, които посочихме по-горе), а време, в което трябва да запазим имиджа на бранда и да съхраним бизнеса. И ако го направим, това ще даде резултати в бъдеще.
Акцент върху АДЕКВАТНИТЕ за момента услуги и продукти
Дори да не очакваме съществени продажби, ако можем да адаптираме продуктите и услугите си към ситуацията – трябва да го направим. Не само, защото това би могло да доведе до повече продажби, а и защото аудиторията ще оцени старанието на бранда да отговори на очакванията ѝ. А с това се печели лоялност.

ОТ КОИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ

Да реализираме дигитални проекти
В нормални условия организираме събития, правим промоции, имаме много варианти за комуникация с потребителите и партньорите и затова не се възползваме пълноценно от почти безграничните дигитални възможности. Така редуцираме комуникацията си ОНЛАЙН. И се оказваме неподготвени в ситуация като сегашната.

Сега, когато така или иначе всичко е онлайн, е правилният момент да компенсираме тези дигитални “пропуски”
Да покажем човешката страна на бизнеса си
Това е от особено значение ДНЕС, но и винаги е било. Трендовете в търсените ключови думи показват, че хората се нуждаят от позитивизъм и вдъхновение. И ние отговаряме на нуждите им като създаваме съдържание, което подкрепя, а не такова, което продава. Да говорим на хората в човешки план, а не като на потребители и клиенти.
Да инвестираме в познаваемост на бранда
Тъй като повечето бизнеси се оттеглят от онлайн рекламата, CPC (цената на клик) пада*. Въпреки поевтиняването, рекламите ще имат висок CPR (цена на резултат) заради крайно ограничената потребност от редица продукти и услуги. Днес е подходящ момент да инвестираме в разпознаваемост на бранда. Срещу по-ниска цена можем да достигнем до повече хора, част от които ще влязат в нашата аудитория, и в подобър момент, след края на кризата, ще можем да таргетираме и с цел продажба.
Нашият съвет е да не се отдръпвате изцяло от маркетинговата си стратегия. Прегледайте я и я адаптирайте. И не забравяйте, че след края на кризата, тези Ваши усилия ще се отплатят. Насреща сме за съдействие. Бъдете здрави!